LG G8s ThinQ review: zet geen zoden aan de dijk
Zelfs de relatief lage prijs is onvoldoende
De smartphonedivisie van LG zit in slecht vaarwater. Afgelopen kwartaal lag de verkoop twintig procent lager dan vorig jaar, blijkt uit de meest recente cijfers. De oorzaak legt het bedrijf onder andere bij de slechte verkoop van premiumtoestellen. Een nieuwe opvallende topsmartphone zou het tij kunnen keren, maar dat lijkt de LG G8s ThinQ niet te zijn.
Specificaties LG G8s ThinQ
Scherm: 6,21 inch OLED (2248 x 1080), ondersteunt HDR10 en Dolby Vision
Software: Android 9 Pie
Processor: Qualcomm Snapdragon 855
RAM: 6 GB LPDDR4X
Opslag: 128 GB UFS 2.1, uitbreidbaar met microSD-kaart tot 1 TB
Camera (main): 12 MP met f/1.8, 13 MP breedhoek met f/2.4 en 12 MP telelens met f/2.6
Camera (selfie): 8 MP met f/1.9
Batterij: 3550 mAh
Connectiviteit: Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0 met aptX HD, hoofdtelefoonpoort, USB C 3.1
Andere: 18W Quick Charge 3.0, IP68 stof- en waterdicht, vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
Prijs: vanaf 699 euro
LG leende de LG G8s ThinQ gedurende drie weken uit aan de recensent.
Laten we beginnen bij wat goed is. De LG G8s ThinQ gaat niet mee in de trend van steeds groter wordende smartphoneschermen. Het gaat hier om een relatief compact toestel, waardoor het zeer aangenaam in de hand ligt. Bovendien zijn de schermranden relatief goed weggewerkt, met bovenaan een grote notch.
Daar vinden we de grote nieuwigheid van de LG G8s ThinQ: de gezichtsherkenning. Er zijn weinig smartphonefabrikanten die erin slaagden om de FaceID van Apple te kopiëren op een veilige en gebruiksvriendelijke manier. LG is daar wel goed in geslaagd. Hoewel aan de achterkant van de smartphone nog steeds een vingerafdrukscanner te vinden is, had ik die bij het ontgrendelen van de smartphone gewoonlijk niet nodig. Volgens LG wordt de data van je gezicht versleuteld opgeslagen.
Wat LG niet heeft kunnen doen, is gezichtsherkenning verwerken in Android zelf. Met FaceID kan je bepaalde apps, zoals die van je bank of waar je je wachtwoorden opslaagt, ontgrendelen met je gezicht. Dat gaat hier niet, waardoor de vingerafdrukscanner nog steeds van pas komt. In de notch vind je ook sensoren die het mogelijk maken om je hand te herkennen. Ik heb meerdere keren geprobeerd die functie te gebruiken, maar het werkte eigenlijk nooit en is dus een volstrekt nutteloze gimmick.
Aan de andere kant van de LG G8s ThinQ vinden we een drietal camera’s, zoals we ondertussen al gewoon zijn van de Koreaanse smartphonefabrikant. De keuze om een ‘normale’ lens te combineren met een breedhoek- en zoomlens is mijn favoriete combinatie voor smartphones met meerdere camera’s. Het zorgt voor een zeer welkome flexibiliteit, ook al is het vooral de standaard cameralens die in alle scenario’s goede foto’s zal nemen. De zoom- en breedhoeklens zijn vooral interessant bij goede belichting. Ze maken het daarbij mogelijk om meer of andere dingen in beeld te brengen. Het is een groot pluspunt van de LG G8s ThinQ.
Dankzij de Qualcomm Snapdragon 855 haperde de smartphone nagenoeg nooit. De speaker is opvallend goed, maar dat zijn we gewoon van LG. Ook fijn is dat de hoofdtelefoonpoort behouden is gebleven, in tegenstelling tot wat men bij de andere Koreaanse smartphonebouwer besloot. De batterij was niet slecht, maar ook niet denderend. Voldoende om nipt de dag mee te overleven.
Tot slot is er het updatebeleid van LG. In april 2018 beloofde het bedrijf sneller en consequenter updates te voorzien op hun smartphones, zodat ze een langere en meer betrouwbare levensduur zouden krijgen. Jeroen Peeters, manager engineering voor LG Electronics Benelux, verzekert me dan ook dat de LG G8s ThinQ tweemaandelijks beveiligingsupdates zal krijgen gedurende twee jaar en twee nieuwe Android-updates zal krijgen. De exacte timing van dat laatste “hangt af van veel factoren, maar [het zal] binnen de zes maanden [na de lancering van de nieuwe Android-versie zijn]”.
Aangezien LG in het verleden geen goede beurt heeft gedaan op dat vlak en er nog niet veel lijkt te zijn veranderd, neem ik het met een korrel zout. Wie met zekerheid en snelheid Android-updates wil, moet nog steeds kijken naar bedrijven als Sony, HMD Global en OnePlus.
Over dat laatste bedrijf wil ik het nog even hebben. Door de OnePlus 7 Pro te lanceren aan 709 euro, is het voor mij bijna onmogelijk om de LG G8s ThinQ aan te raden. Op zowat alle vlakken is de OnePlus namelijk superieur, en dat voor nog geen tien euro extra. Enkel en alleen als je geen groot scherm wilt, zou je de G8s ThinQ moeten verkiezen boven de OnePlus 7 Pro. Als LG nog een kans wil maken in de enorm competitieve smartphonemarkt, zal het met veel betere smartphones moeten komen.
De LG G8s ThinQ is te koop bij Krëfel en Vandenborre voor 699 euro.
Ook deze smartphones recenseerden we: