LG WING review: technologische hoogvlieger
Nutteloze innovatie

De LG WING is voor de Koreaanse fabrikant een belangrijke smartphone. Door te tonen dat het kan innoveren, wil het bedrijf de smartphonedivisie terug leven in blazen. Dat is waarom deze smartphone met roterend scherm bestaat. Het verleden stemt me echter sceptisch: ook de LG G5 was innovatief, maar praktisch was een andere zaak.
Specificaties LG WING
Scherm (main): 6,8 inch P-OLED (2460 x 1080)
Scherm (sub): 3,9 inch G-OLED(1240 x 1080)
Software: Android 10
Processor: Snapdragon 765 5G
RAM: 8 GB
Opslag: 128 GB (UFS 2.1), uitbreidbaar met een microSD-kaartje
Camera (main): 64 MP breedhoeklens met f/1.8, 13 MP ultrabreedhoeklens (117°) met f/1.9 en 12 MP ultabreedhoeklens (120°) met f/2.2
Camera (selfie): 32 MP breedhoeklens met f/1.9
Batterij: 4000 mAh, met draadloos opladen en QuickCharge 4.0+
Connectiviteit: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 en NFC
Andere: IP54 spatwaterdicht, MIL-STD-810G beoordeling, dual SIM, USB Type-C 3.1, vingerafdrukscanner onder het scherm
Adviesprijs: 1099 euro
De LG WING werd gedurende elf dagen aan de recensent uitgeleend door de fabrikant. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dit heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

Laat me deze review beginnen met uitleggen hoe de LG WING nu exact werkt. Het scherm dat je dagelijks gebruikt, is een kwartslag naar links te schuiven. Hierdoor verschijnt er een bijna vierkant scherm, waardoor de twee samen een T vormen. Het scharnier, dat werkt met een kleine veer en hydraulische demper, is een sterk staaltje techniek. Het voelt opvallend secuur om het scherm te verschuiven. De selfiecamera is verstopt in het achterste gedeelte van de WING en schuift omhoog wanneer nodig. Veel bewegende onderdelen, dus is deze smartphone dubbel zo dik is als de concurrentie.


Het scharnier heeft een dubbele functie, want het doet namelijk ook dienst als stabilisator voor de camera’s. Dat doet het op een gelijkaardige manier als bij een gimbal die je apart kan kopen voor eender welke smartphone. Het scharnier vangt namelijk bewegingen op, waardoor het videobeeld minder schokt. Dat werkte inderdaad erg goed naar mijn mening, maar filmen in gimbalmodus is beperkt tot 1080p Full HD en het resultaat ziet er enkel goed uit in daglicht.
In theorie is de LG WING dus de ideale camera voor een vlogger. Al zullen videomakers eerder een iPhone of een Sony Xperia 1 II willen, die respectievelijk de beste kwaliteit qua video of het meeste controle over de instellingen bieden.

Twee schermen die een T vormen, maken ook andere op papier interessante features mogelijk. In één van de eerste beelden die we te zien kregen van de LG WING zag je bijvoorbeeld de combinatie van een navigatie-app samen met een muziek-app. Ik kan je in ieder geval zeggen dat die app niet Spotify was, want die ondersteunt deze modus niet. Heel erg weinig apps ondersteunen standaard het kleinere scherm. Je kan het forceren in de instellingen, maar over het algemeen is de ervaring dan niet fantastisch. Zeker wanneer je moet typen: dan blijft er niet erg veel scherm over. Er is ook ‘Asphalt 9: Legends’ dat een klein kaartje toont tijdens het racen en bij enkele apps krijg je media controls tijdens het kijken van een video. Dat is het.
Ik ben een grote fan van risico’s nemen. Daarom juich ik smartphones als de Samsung Galaxy Flip, Galaxy Fold 2 en Motorola RAZR 5G toe. Ik raad ze wel enkel aan wanneer je geld op overschot hebt, maar ik ben ervan overtuigd dat wie een goede foldable koopt, daar ook iets praktisch uit zal halen. In tegenstelling tot die drie smartphones brengt de LG WING echter weinig bij en is het bovendien weinig handig in dagelijks gebruik.

Eén innovatieve smartphone gaat de mobiele divisie van LG er niet bovenop helpen. Er zijn twee methodes om marktaandeel te winnen. De markt overspoelen met allerhande toestellen in de goedkopere segmenten. Dat is wat Xiaomi op dit moment doet. Of je zorgt voor een interessant gamma aan smartphones dat je via mobiele operatoren verkoopt. Waarbij je liefst nog wat reclamedeals uit de brand sleept. Dat is hoe Samsung en Huawei groot zijn geworden. Oppo lijkt dat nu te proberen: het is geen toeval dat de Oppo Find X2 Pro gelanceerd werd als eerste Belgische “5G-smartphone” in samenwerking met Proximus. Dus ja, net zoals vier jaar geleden met de LG G5 is er bij de LG WING ook sprake van nutteloze innovatie.