Nokia 5.4 review: teken aan de wand

Waar is Android 11?

Yorick Dupon
4 min readMar 5, 2021
Foto: Yorick Dupon

De Nokia 5.4 was er vroeger dan verwacht, al negen maanden na zijn voorganger de Nokia 5.3. Wat meer tijd nemen had fabrikant HMD Global goed gedaan. Al was het maar om de smartphone op de markt te kunnen brengen met Android 11.

Specificaties Nokia 5.4

Scherm: 6,39 inch IPS LCD (720 x 1560 pixels)
Software: Android 10
Processor: Qualcomm Snapdragon 662
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart van maximaal 512 GB)
Camera’s (main): 48 MP breedhoek met f/1.8, 5 MP ultrabreedhoeklens, 2 MP dieptesensor en 2 MP macrolens
Camera’s (selfie): 16 MP, f/2.0
Batterij: 4000 mAh
Connectiviteit: Bluetooth 4.2 en Wi-Fi 5
Andere: hoofdtelefoonpoort
Adviesprijs: 199 euro

De Nokia 5.3 werd gedurende drie weken uitgeleend door HMD Global. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dit heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

Foto: Yorick Dupon

Begrijp me niet verkeerd: de Nokia 5.4 is verre van een slechte aankoop voor net geen 200 euro. Je krijgt er een toestel voor dat aangenaam is qua grootte en gewicht. Jammer genoeg is de plastieken achterkant deze keer glossy afgewerkt. Zelf ben ik meer fan van het matte plastiek van de Nokia 5.3, want dat verbergt vingerafdrukken beter. Achteraan vind je een vingerafdrukscanner op een handige plaats voor je wijsvinger. Hoewel het niet de snelste in z’n soort is, vind ik het handiger dan niet herkend te worden omwille van m’n mondmasker.

Qua camera’s zijn dezelfde teleurstellende keuzes gemaakt als bij de Nokia 5.3 (en veel andere budgetsmartphones). Puur om te kunnen stellen dat er vijf camera’s beschikbaar zijn, heeft de Nokia 5.4 namelijk een macrolens en een dieptesensor meegekregen. Die eerste is waardeloos. Je hebt al perfect licht nodig, maar zelfs dan is het niet om over naar huis te schrijven. De dieptesensor is nuttiger als je graag portretfoto’s maakt met artificiële bokeh, dat effect waarbij je onderwerp in focus is en de achtergrond wazig. Je kan die ook aanpassen, wat handig is wanneer de telefoon bijvoorbeeld een verkeerd focuspunt koos.

Foto’s: Yorick Dupon

Verder heb je zoals bij zowat alle smartphones een selfie-, breedhoek- en ultrabreedhoekcamera. Bij de ‘gewone’ breedhoekcamera viel me vooral op dat de foto’s er gewoonlijk goed uitkomen, zolang je ze bekijkt op een smartphonescherm, zonder in te zoomen. Van zodra je dat doet, merk je meteen op hoe weinig detail de Nokia 5.4 kan vastleggen. Dat is natuurlijk perfect binnen de verwachting wanneer je 200 euro betaalt voor een smartphone. Je kan hier enkele foto’s bekijken die ik nam met de Nokia 5.4.

De Nokia 5.4 stelde me op twee vlakken zwaar teleur en ze zijn allebei gerelateerd aan de software. En dat is iets wat ik nog niet vaak heb geschreven over een smartphone van HMD Global. Om te beginnen gebeurde het enkele keren per week dat de Nokia 5.4 gedurende een tiental seconden weigerde te reageren. Alle smartphones hebben dit soort problemen met de software wel eens, maar het viel me te hard op om het niet te vermelden. Mijn indruk is dat de smartphone regelmatig herstarten dit probleem minder vaak doet voorkomen.

Teleurstelling twee is van groter belang. Deze smartphone werd niet gelanceerd met Android 11, de laatste versie van het besturingssysteem dat al sinds september 2020 beschikbaar is. Op de vraag waarom dat het geval is, kon fabrikant HMD Global niet meer dan een oppervlakkig reclamepraatje als antwoord geven. Wanneer de Nokia 5.4 een update zal krijgen naar Android 11, kon men me evenmin zeggen.

Het bedrijf roept graag van de dagen dat haar smartphones snel en voor lange tijd up-to-date zijn. Deze Nokia 5.4 is een smet op dat blazoen. Ook zijn er kapers op de kust, met op kop Samsung die vier jaar lang beveiligingsupdates belooft.

Foto: Yorick Dupon

Ik heb de Nokia 5.4 gedurende drie weken al bij al met plezier gebruikt. Het is dan ook een degelijke smartphone die zijn geld waard is. HMD Global zal zich dit jaar wel moeten bewijzen, want als de steken die het heeft laten vallen bij dit toestel een trend worden, maakt dat Samsung en andere bedrijven het wel erg gemakkelijk.

De Nokia 5.4 is vanaf 192 euro te koop bij Bol.com en bij Coolblue.

--

--

Yorick Dupon

Journalist bij HLN / Mede-oprichter Tandem Tech (RIP)