OnePlus 9 Pro review: Ingehaald door de concurrentie

Veel vragen, niet alle antwoorden

Yorick Dupon
8 min readMar 31, 2021
Foto: Yorick Dupon

Met de OnePlus 8 Pro waagde het Chinese technologiebedrijf een gok. De combinatie van het relatief forse prijskaartje van 899 euro met een baanbrekend scherm was een schot in de roos. Een jaar later is het verdict over de OnePlus 9 Pro met hetzelfde prijskaartje minder eenduidig en doet de smartphone vragen rijzen. Is het de 200 euro meerprijs ten opzichte van broertje OnePlus 9 waard? Kan de OnePlus 9 Pro opboksen tegen toestellen in dezelfde gewichtsklasse?

Specificaties OnePlus 9 Pro

Scherm: 6,7 inch LPTO AMOLED (1440 x 3216 pixels) met 120 Hz ververssnelheid
Software: Android 11 met OxygenOS 11
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
RAM: 8 of 12 GB
Opslag: 128 of 256 GB
Camera (main): 48 MP breedhoeklens met f/1.8, 50 MP ultrabreedhoek met f/2.2, 8 MP telefotolens met f/2.4 en 2 MP monochrome lens
Camera (selfie): 16 MP met f/2.4
Batterij: 4500 mAh met Warp Charge 65 snellaadtechnologie
Connectiviteit: 4G en/of 5G, Wi-Fi 6, NFC, Bluetooth 5.2
Adviesprijs: vanaf 899 euro

De OnePlus 9 Pro werd gedurende een periode van twee weken getest. OnePlus bezorgde de recensent een reviewsample. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dat heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

Foto: Yorick Dupon

Dé innovatie van de OnePlus 8 Pro vorig jaar: een Quad HD+-resolutie combineren met een hoge ververssnelheid van 120 Hz. In mensentaal: het scherm van de 8 Pro was haarscherp en alle animaties erop bewogen vliegensvlug. Hoofdredacteur Lucas was volledig verkocht en prees OnePlus voor deze innovatie. In 2021 zijn alle fabrikanten van Android-smartphones mee op die kar gesprongen.

De OnePlus 9 Pro bouwt wel verder aan de schermtechnologie, door LPTO te gebruiken. Daardoor kan de ververssnelheid aangepast worden naargelang wat er op het scherm te zien is. Als je door socialmedia-apps scrolt, wordt het scherm 120 keer per seconde ververst. Als de OnePlus 9 Pro aan de kant ligt, met slechts de klok op een verder zwart scherm, ververst het maar één keer per seconde. LPTO is de technologie die recente Apple Watches de mogelijkheid geeft om altijd het uur te tonen zonder dat de batterijduur daar hard onder lijdt.

Het batterijbesparende aspect van LTPO heb ik niet meteen opgemerkt aan de OnePlus 9 Pro. Sterker nog, wanneer het scherm van de smartphone ingesteld is op de maximumresolutie (3120 op 1440 pixels), in combinatie met 120 Hz ververssnelheid, is het einde van de dag halen zonder te moeten opladen niet altijd haalbaar. Het is pas wanneer ik opteer voor de Full HD+-resolutie van 2340 op 1080 pixels dat de batterijduur voor mij comfortabel te noemen is.

Foto: Yorick Dupon

Wie nu een OnePlus 9 Pro koopt en over een paar jaar 5G gebruikt, neemt dus het best steeds de Warp Charge 65-oplader met zich mee. Die kan de smartphone op ruim een halfuur tijd volledig opladen. De Warp Charge 50 Wireless Charger is wat trager en heeft ventilatie, maar kan de OnePlus 9 Pro draadloos opladen op drie kwartier tijd. Voor net geen 70 euro is het een handig hebbeding voor op je bureau. Dat de batterijduur op dit moment al weinig fantastisch is, belooft weinig goeds voor langdurig gebruik. Alle batterijen slijten namelijk. Dat proces zorgt er na een tweetal jaar gewoonlijk voor dat je je smartphone minder lang kan gebruiken nadat die volledig opgeladen is.

Als de gemiddelde gebruiker bovendien in 2024 merkt dat de OnePlus 9 Pro in feite niet meer officieel ondersteund wordt met veiligheidsupdates, krijgt die waarschijnlijk het gevoel een nieuwe smartphone te moeten kopen. Dat terwijl Samsung tegenwoordig een hele resem smartphones tot vier jaar lang van veiligheidsupdates voorziet, en Apple ervoor bekend staat de iPhone nóg langer up-to-date te houden. Ik verwacht in ieder geval zeer binnenkort een update voor deze 9 Pro die de batterijduur kan verbeteren. Die update mag meteen kleine problemen oplossen zoals de powerknop die vaak verkeerd een dubbele klik registreert, waardoor de camera activeert. Ook de te zwakke trilmotor mag een opkikkertje krijgen. Ik miste namelijk telefoontjes omdat ik de OnePlus 9 Pro niet voelde trillen.

Het was volgens OnePlus de vaakst gehoorde kritiek vorig jaar: de verder puike OnePlus 8 Pro was op cameravlak niet het van het. Moeten als antwoord dienen: een sterk gehypete samenwerking met Zweeds camerabedrijf Hasselblad en vooral de Sony-cameramodules die enkel OnePlus gebruikt. Tijdens m’n testperiode van twee weken was ik niet echt onder de indruk door de resultaten van de focus op de camera, maar gezien de prijs van deze smartphone is het wel voldoende.

Foto’s: Yorick Dupon

De hoofdcamera doet z’n job over het algemeen zoals het hoort. Zoals zowat alle smartphones in de prijsklasse boven de 800 euro excelleert de OnePlus 9 Pro in “stilstaande fases”: gebouwen, eten, portretten, enz. Zolang het maar niet te veel beweegt, kan je ongeacht de lichtsituatie op zich een degelijke foto maken. De OnePlus 9 Pro kiest er wel steeds voor om de kleuren niet te overdrijven. Persoonlijk vind ik dat fijn, want dat geeft me meer flexibiliteit om er nog een draai aan te geven in fotobewerkingsapps als VSCO. Het zorgt er wel voor dat ze mogelijks minder snel als “mooi” bestempeld zullen worden. Al is dat uiteindelijk een persoonlijke smaak.

Foto: Yorick Dupon

Waar nog wel werk aan is voor OnePlus is de camera beter afstellen om foto’s te maken van zaken die snel bewegen, zoals huisdieren. Vaker dan bij mijn eigen iPhone 11 merkte ik dat ik ofwel het gewenste beeld nipt miste ofwel dat de resulterende foto een wazige rommel werd. Ik zie geen reden waarom de hoofdcamera van de OnePlus 9 Pro dat op fysiek vlak niet zou kunnen, dus het is hopen op een software-update die de zaak verbetert. Ook is er de rare eigenschap dat wanneer je op de cameraknop klikt, je niet fotografeert wat je op dat moment op je scherm ziet. Een erg storend probleem dat YouTuber MKBHD ook leek te hebben.

Foto: Yorick Dupon

De ultrabreedhoekcamera is dan weer een grotere sprong vooruit. Die heeft een zogenaamde ‘Freeform Lens’. De typische vervormingen aan de zijkanten van foto’s hoeven niet meer softwarematig weggewerkt te worden. Je verliest daardoor wel de ‘fisheye’-stijl wanneer je de ultrabreedhoek gebruikt om iets op korte afstand te fotograferen. Daarnaast is er ook duidelijk werk gemaakt van het gelijktrekken van deze camera met de hoofdcamera qua kwaliteit en kleuren. Het is één van de details die ik het meest apprecieer aan een smartphone: je foto ziet er goed uit onafhankelijk van welke camera je gebruikt.

Foto: Yorick Dupon

Die positieve eigenschap gaat niet helemaal op voor de zoomcamera. Zeker wanneer de lichtsituatie suboptimaal is, boet je snel in aan kwaliteit. De camera blijft wel leuk wanneer je een huisdier vanop een afstandje wil fotograferen zonder die te storen. Ook in de stad kan je er details mee vastleggen op de gevoelige plaat. Nu, persoonlijk zou ik een zoomcamera nooit echt missen, maar het is mooi meegenomen.

Foto: Yorick Dupon

Er is ook een zowat nutteloze zwart-witcamera. Die heeft een lage resolutie en wordt enkel gebruikt om de filters in de camera-app te verbeteren. Je kan het bestaan ervan dus gerust negeren. De macrofunctie is wel verbeterd. Wie dus graag van erg dichtbij objecten fotografeert, kan een gat in de lucht springen. Tot slot kan je ook tiltshift-foto’s nemen, maar die functionaliteit komt neer op een softwarematige filter, dus verwacht er niet al te veel van. Alles samen heeft de OnePlus 9 Pro een hele resem aan mogelijkheden op vlak van de camera, zonder dat al die functies per se in je weg zitten. Maar oordeel vooral zelf, aan de hand van een selectie foto’s die ik trok met de OnePlus 9 Pro.

Het ontwerp van deze smartphone is zo middelmatig dat er niet al te veel over te zeggen valt. Begrijp me niet verkeerd: de OnePlus 9 Pro is een goed gebouwd toestel. Dat moet natuurlijk als je kostprijs op 899 euro ligt. Het is wel jammer dat de achterkant niet meer gemaakt is van mat glas. Ja, meerdere fabrikanten werken hun smartphone tegenwoordig zo af, maar glas is veel aangenamer en minder gevoelig aan vingerafdrukken. Dat OnePlus ook blijft opteren voor afgebogen schermranden is jammer. Dat soort schermen breekt gemakkelijker en je kan geen schermbeschermer van hoge kwaliteit gebruiken.

Waar je op kan rekenen bij OnePlus is dat de software-ervaring erg netjes is. Hier geen advertenties tussen je instellingen of in je weer-app, zoals Samsung en Xiaomi wel durven te doen. Over Samsung gesproken: de software op OnePlus-telefoons is tegenwoordig duidelijk geïnspireerd door de filosofie achter het design bij de Koreaanse smartphonefabrikant, maar scherper uitgevoerd. Als ook OnePlus drie jaar aan Android-updates en vier jaar veiligheidsupdates zou beloven, had het Samsung naar huis gespeeld op dat vlak. Jammer genoeg moet je het doen met op papier respectievelijk twee en drie jaar. De updates “vinden ongeveer om de maand plaats”, volgens een persverantwoordelijke voor OnePlus.

Foto: Yorick Dupon

De makers van de OnePlus 9 Pro hebben het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Aan de ene kant moet deze smartphone concurreren met de duurste niet-plooibare toestellen, à la iPhone 12 Pro Max (€1.245), Oppo Find X3 Pro (€1.149) en Samsung Galaxy S21 Ultra (€1.159). Aan de andere kant zit het net nog in dezelfde prijsklasse als de Samsung Galaxy S21+ (€819) en de iPhone 12 (€888). Op alle vlakken behalve de camera kan de OnePlus 9 Pro opboksen tegen smartphones uit die eerste categorie. Het wordt wel moeilijk als je agnostisch bent qua besturingssysteem, want de iPhone 12 heeft op fotografievlak een streepje voor.

Een OnePlus 9 Pro kiezen, wie zal dat doen? Iemand die graag een Android-smartphone wil zonder compromissen te willen sluiten op het vlak van schermkwaliteit en ruwe kracht van de smartphone. De camera moet niet het allerbeste op de markt zijn en ‘s avonds nog eens kort opladen op het einde van de dag stoort niet. Maar vooral: een maand wachten tot de 200 euro goedkopere OnePlus 9 in de winkel ligt, zint je niet. Want de grootste concurrent van de OnePlus 9 Pro komt uit eigen huis.

De OnePlus 9 Pro is te koop vanaf 899 euro bij Coolblue.

Update 19:45 01/04/2021 — De frequentie van de veiligheidsupdates voor de OnePlus 9 Pro toegevoegd.

--

--