OnePlus Nord CE review: niets meer dan het essentiële

Een hoofdtelefoonpoort!

Yorick Dupon
6 min readJul 9, 2021
De achterkant van de OnePlus Nord CE
Foto: Yorick Dupon

Dure topmodellen zetten je als smartphonemerk in de kijker, maar het zijn uiteindelijk de budgetvriendelijke toestellen die de grote massa zullen kopen. Dat is hoe het werkt voor alle fabrikanten behalve Apple. OnePlus vult met de Nord CE het gamma aan voor een richtprijs vanaf 299 euro.

Specificaties OnePlus Nord CE 5G

Scherm: 6,43 inch AMOLED (2400 x 1080 pixels) met 90 Hz ververssnelheid
Software: Android 11 met OxygenOS
Processor: Qualcomm Snapdragon 750G
RAM: 6, 8 of 12 GB LPDDR4X
Opslag: 128 of 256 GB UFS 2.1
Camera (main): 64 MP met f/1.79 breedhoekcamera, 8 MP met f/2.25 ultrabreedhoekcamera en 2 MP met f/2.4 monolens
Camera (selfie): 16 MP met f/2.45
Batterij: 4500 mAh, met Warp Charge 30T snelladen
Connectiviteit: LTE, 5G, Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 5.1, NFC en GPS
Andere: USB 2.0 Type-C en 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting
Adviesprijs: 299 euro

De OnePlus Nord CE werd door de fabrikant uitgeleend gedurende drie weken. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dit heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

De OnePlus Nord CE is overduidelijk een budgetsmartphone, dat voel je zodra je het toestel uit het doosje haalt. Plastiek is de rode draad. Hier en daar voel je dat het materiaal in te duwen is, maar tijdens mijn test voelde dat nooit storend aan. Verder is de achterkant mat afgewerkt, een kenmerk dat ik graag bij de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro had gezien. Ik raad je aan om er een hoesje en schermbeschermer bij te kopen. Budgetsmartphones zijn over het algemeen minder duurzaam gebouwd en die twee aankopen zullen de levensduur van de OnePlus Nord CE aanzienlijk verhogen.

De powerknop van de OnePlus Nord CE.
Geen schuifknop te vinden. (Foto: Yorick Dupon)

Ook opvallend aan de OnePlus Nord CE is de afwezigheid van de schuifknop om de stille modus aan-en-uit te zetten. OnePlus zegt me dat die knop weggelaten werd omdat uit hun onderzoek blijkt dat weinig mensen weten wat het exact doet. In mijn ogen een slecht excuus voor een besparing. Een extra scherm tijdens de set-up van de Nord CE was voldoende geweest om mensen te wijzen op het nut van de mute switch.

Wat er wél te vinden is aan de OnePlus Nord CE is een hoofdtelefoonpoort. Volstrekt logisch: wie minder geld wil uitgeven aan een smartphone, houdt het waarschijnlijk ook liever goedkoop door oortjes met een draad aan te kopen. Ondergetekende is ondertussen al overgestapt op de excellente Samsung Galaxy Buds Live, dus maakte er weinig gebruik van. Een korte test doet me vermoeden dat er weinig speciaal is aan deze hoofdtelefoonpoort.

Hoofdtelefoonpoort! (Foto: Yorick Dupon)

Centraal aan elke smartphone is natuurlijk het scherm en ook hier toont OnePlus dat het weet wat de juiste prioriteiten zijn. Voor je 299 euro krijg je namelijk een mooi display met een ververssnelheid aan 90 Hz, zonder afgeronde hoeken. Je kan dus gemakkelijk een goede schermbeschermer kopen. Het enige minpuntje is dat de maximale helderheid wat tegenvalt wanneer de zon snoeihard schijnt zoals het deed tijdens mijn testperiode. Maar daar kan je een smartphone in deze prijsklasse niet op afrekenen.

Dankzij de Qualcomm Snapdragon 750G-processor heeft de OnePlus Nord CE bovendien geen enkel probleem om die 90 Hz ververssnelheid aan te houden. Animaties lopen perfect gesmeerd en dat is geen gegeven voor smartphones met een prijspunt rond de 299 euro. Apps weten bovendien bijna altijd acceptabel snel te laden en wisselen ertussen gaat vlot. Qua batterijduur had het meer mogen zijn. Dat de OnePlus Nord CE de dunste smartphone van het bedrijf is sinds de OnePlus 6T, daar geeft niemand iets om. Een grotere batterij was interessanter geweest. De Warp Charge 30T-snellaadtechnologie is niet de beste die het bedrijf heeft. Het is wel snel genoeg om de telefoon voldoende bij te laden voor je vertrekt naar een match van de Rode Duivels.

De drie camera’s achteraan de Nord CE (Foto: Yorick Dupon)

Achteraan de OnePlus Nord CE vind je drie verschillende camera’s. De hoofdcamera van 64 megapixels is opvallend adequaat gezien de prijs van de smartphone. Verwacht er geen wonderen van: ook hier daalt de kwaliteit al snel wanneer het donkerder wordt. Ook qua scherpte is er ruimte voor verbetering mogelijk. Dat merk je vooral wanneer je bijvoorbeeld in een park fotografeert. Zodra je wat inzoomt, is de kwaliteit meteen een stuk minder. OnePlus koos er ook voor om de kleuren van de foto’s vrij vlak te houden. Dat geeft je veel speelruimte om eigen aanpassingen te doen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat foto’s op het eerste gezicht vrij saai zijn.

Je hebt ook een breedhoeklens. Dat is ondertussen zodanig standaard geworden bij Android-smartphones dat je niet achterover zal vallen van dit feit. Het blijft natuurlijk een fijne toevoeging, want het geeft je een pak meer opties qua foto’s. Ook hier is de kwaliteit snel een stuk slechter wanneer het licht niet ideaal is. Dat merk je dan vooral aan de zijkanten van de foto’s. Dat de kleuren weinig verschillen tussen de breedhoek- en de standaardcamera is een goede zet van OnePlus.

Enkele foto’s getrokken met de OnePlus Nord CE (Foto’s: Yorick Dupon)

De derde camera is zo nutteloos dat er in de gids voor recensenten amper woorden aan vuil gemaakt worden. Ik kan je vertellen dat het gaat om een “mono lens” van twee megapixels met een apertuur van f/2.4. Een album met foto’s die ik trok met de OnePlus Nord CE vind je hier.

Ook bij de OnePlus Nord CE zal je gedurende twee jaar Android-updates krijgen en drie jaar veiligheidsupdates. Die laatste krijg je op de smartphone om de maand. Dat is in lijn met alle OnePlus-smartphones, wat mooi meegenomen is gezien het prijspunt van de Nord CE. Toch hoop ik in de toekomst dat het bedrijf het minimum aantal jaren aan updates verhoogt, wat de levensduur van de smartphones natuurlijk verhoogt. Samsung doet het op dat vlak bijvoorbeeld erg goed, maar het voordeel bij OnePlus is dat de software-ervaring eleganter en (voorlopig) reclamevrij is.

Als het updatebeleid eigenlijk het grootste punt van kritiek is, dan heb je een goede smartphone op de markt gebracht. De OnePlus Nord CE is een solide keuze voor wie een beperkt budget over heeft voor een telefoon. Reken er wel meteen een hoesje en schermbeschermer bij als je graag vermijdt dat het toestel na enkele weken vol krassen staat.

De OnePlus Nord CE is bij Coolblue te bestellen vanaf 329 euro.

--

--