Oppo A94 review: een compleet plaatje

Voor een aanvaardbaar prijsje

Yorick Dupon
5 min readSep 1, 2021
Foto: Yorick Dupon

De smartphonefabrikant die de plaats inneemt van het geplaagde Huawei zal naast opvallende topsmartphones ook massa’s goedkopere telefoons moeten verkopen. Het bestaan van de Oppo A94, met een prijskaartje van 349 euro, hoeft dus niet te verbazen. De vraag is hoe het zich weet te onderscheiden van de concurrentie.

Specificaties Oppo A94

Scherm: 6,43 inch AMOLED (2400 x 1080) met verversingssnelheid tot 180 Hz
Software: Android 11, met ColorOS 11.1
Processor: MediaTek Dimensity 800U
RAM: 8 GB LPDDR4x
Opslag: 128 GB
Camera (main): 48 MP hoofdcamera met f/1.7, 8 MP ultrabreedhoek met f/2.2, 2 MP macrocamera met f/2.4 en 2 MP zwart-witcamera met f/2.4
Camera (selfie): 16 MP met f/2.4
Batterij: 4310 mAh met 30 watt VOOC 4.0 supersnelladen
Connectiviteit: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, GPS
Andere: vingerafdrukscanner onder het scherm, hoofdtelefoonpoort
Adviesprijs: 349 euro

Oppo leende de smartphone gedurende een maand uit aan de recensent. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dit heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

Foto: Yorick Dupon

Volgens het persbericht moet de Oppo A94 vooral in de smaak vallen bij wie snelle prestaties wenst en een camera die om weet te gaan met donkere omgevingen. Voor een scherp prijsje, uiteraard. Oppo lost de belofte voor snelle prestaties alvast in – als je in het achterhoofd houdt dat het gaat om een telefoon van 349 euro. Tijdens mijn testperiode van een maand stoorde ik me zelden aan de prestaties van de A94: apps openen voldoende snel en ertussen wisselen ging vlot. Eén minpuntje was dat de smartphone niet goed genoeg leek te zijn voor Xbox Cloud Gaming. Bepaalde games streamen op die service verliep niet altijd even vlot, met haperingen tot gevolg, maar dat kan ook aan Xbox liggen.

De camera’s, dan. Daar ben ik tevreden over gezien de prijsklasse waarover we spreken. Het is en blijft handig om de keuze te hebben tussen een ‘normale’, breedhoek- en zoomlens. Zoals verwacht zijn ze qua kwaliteit alledrie niet even sterk. Wie in het donker foto’s wil nemen, zal het met de standaardcamera moeten doen. Maar in zonlicht foto’s nemen van een tripje is meer dan goed genoeg met de A94. Al zal je hier en daar na het nemen van de foto wat aanpassingen moeten doen qua kleuren, want die zijn over het algemeen iets te flets naar mijn smaak.

Foto’s: Yorick Dupon

Er zijn ook een macrocamera en een zwart-witcamera, maar die zijn er in mijn ogen enkel om het uiterlijk van de achterkant mooi symmetrisch te maken. Meer dan dat heb ik er niet aan gehad. Foto’s genomen met de Oppo A94 vind je hier.

Over de batterijduur ben ik erg tevreden. De Oppo A94 kwam nooit tekort, waardoor ik elke dag probleemloos de avond kon halen zonder tussendoor te moeten opladen. Sterker nog, de smartphone hield opvallend goed stand tijdens het streamen van games. Dat je de A94 kunt opladen met snellaadtechnologie zorgt er bovendien voor dat je deze smartphone ook vliegensvlug een boost kan geven als je die echt intensief zou gebruiken.

Onder het scherm vind je een vingerafdrukscanner. En nog steeds is het een genot om er een te kunnen gebruiken als je eigen smartphone met gezichtsherkenning werkt en je nog steeds vaak een mondmasker draagt. De scanner werkt bovendien snel en zonder fouten. Over het scherm valt weinig te zeggen, maar dat is in het geval van een smartphone in deze prijsklasse een compliment.

Foto: Yorick Dupon

De software van Oppo is altijd eventjes wennen voor wie geen smartphone van Chinese makelij in huis heeft. Hier en daar zijn er namelijk aanpassingen, bijvoorbeeld aan het meldingenvenster, die me licht verwarren. Maar eenmaal je daar door bent, is het zogenaamde ColorOS een plezier om te gebruiken. Het is modern in afwerking en blijft grotendeels uit je weg. Meer moet dat niet zijn voor een besturingssysteem.

Foto: Yorick Dupon

De positionering van de Oppo A94 is erg intelligent, met dank aan de 5G-ondersteuning die standaard in de telefoon is verwerkt. Voor dezelfde 349 euro kan je namelijk een uitstekende Samsung Galaxy A52 in huis halen, maar voor 5G betaal je meer. De Samsung Galaxy A42 heeft een gelijkaardige prijs als de Oppo A94, maar heeft geen scherm om over naar huis te schrijven. Zeker nu de Samsung Galaxy A52 een slachtoffer is van het eigen succes en daarom moeilijk te kopen, is de Oppo A94 een interessante optie voor wie een betaalbare smartphone in huis wil halen die niet teleurstelt.

De Oppo A94 is vanaf 328 euro bij Coolblue en vanaf 349 euro te koop bij Bol.com.

--

--