Samsung Galaxy Watch 4 review: Het wachten waard

Eindelijk.

Yorick Dupon
5 min readAug 25, 2021
Foto: Samsung

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want we zouden zo maar eens een echte concurrent kunnen hebben voor de Apple Watch. Er was wel eerst een verregaande samenwerking tussen Samsung en Google voor nodig, in de vorm van ‘Wear OS Powered by Samsung’. De Samsung Galaxy Watch 4 is namelijk de eerste smartwatch die dit besturingssysteem gebruikt. Is dit dan eindelijk de goede afstemming tussen software en hardware waarop we al zo lang wachten?

Specificaties Samsung Galaxy Watch 4 (40 mm)

Scherm: 1,2 inch AMOLED (396 x 396 pixels)
Software: Wear OS Powered by Samsung
Opslag: 16 GB
Werkgeheugen: 1,5 GB
Processor: Exynos W920 Dual Core 1,18 GHz
Afmetingen: 40,4 x 39,3 x 9,8 mm
Gewicht: 25,9 gram
Connectiviteit: 4G (optioneel), Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5, NFC, GPS
Waterdichtheid: 5 ATM + IP68
Adviesprijs: 269 euro

Samsung leende de Galaxy Watch 4 gedurende een week uit aan de redacteur. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dit heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

Al vanaf het eerste moment dat ik de Samsung Galaxy Watch 4 om m’n pols deed, was ik verkocht. Het ontwerp is elegant, zeker in het zwart, en de 40 mm-versie past perfect om m’n pols. Het horloge is niet te dik, waardoor ik niet het gevoel heb een hele computer te dragen, en ook tijdens het slapen zit de Watch 4 niet in de weg. Niet vanzelfsprekend. Zelfs de twee knopjes aan de zijkant klikken telkens op een aangename manier.

Ook binnenin stelt de smartwatch niet teleur dankzij de Exynos W920-processor, die slechts 5 nanometer is. Concreet zorgt dat ervoor dat de Galaxy Watch 4 vlotjes is in gebruik, zonder haperingen. Dat was een groot probleem bij smartwatches voor Android-telefoons tot nu toe, dus hopelijk zullen ook andere fabrikanten gebruik kunnen maken van deze nieuwe Samsung-processor.

Dat is niet het enige nieuwe aan de Watch 4. Het is de eerste smartwatch met ‘Wear OS Powered by Samsung’. Een afgrijselijke naam voor een besturingssysteem, maar wel een grote stap vooruit. Het combineert namelijk al het goede aan het voormalige Tizen-besturingssysteem voor smartwatches, met de applicaties die beschikbaar zijn in de Google Play Store. Zo krijg je de vele Samsung-toepassingen om je gezondheid en sportactiviteiten bij te houden, maar ook bijvoorbeeld Google Maps. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar het vormt wel een uitstekende basis. Nu is het hopen dat meer app-ontwikkelaars op de trein springen.

Een goede smartwatch helpt je sportieve uitspattingen te meten en dat doet de Samsung Galaxy Watch 4 met verve. Niet alleen is het zeer accuraat in het bijhouden van je aantal stappen, maar kan het ook automatisch detecteren wanneer je aan het joggen of zwemmen slaat. Ook wie crosstraint of gebruikmaakt van een roei-apparaat kan de Watch 4 automatisch gegevens laten bijhouden. Ik testte het zwemmen en dat werkte feilloos.

Foto: Samsung

Jammer genoeg lukt fietsen automatisch detecteren niet. Sven Adams, PR Manager voor Samsung België, vertelt me dat dit moeilijk is door “de minimale beweging van de pols en arm”. Op basis van de snelheid kan de Watch 4 het evenmin, want dan zou er verwarring kunnen ontstaan bij andere manieren van verplaatsing, zoals “de tram of een traag rijdende auto”. Begrijpelijk, maar jammer want ik vergat tijdens mijn testperiode al eens om het tracken tijdens een fietstocht aan te zetten.

Dankzij de hartslagsensor weet je hoe diep je ging tijdens het hardlopen of fietsen, maar de Watch 4 kan ook je hartslag in rust volgen. Daarnaast is de smartwatch in staat om een elektrocardiogram op te stellen. Daarmee krijg je een indicatie of je last hebt van de hartritmestoornis atriumfibrillatie. Ik kan je zeggen dat dat bij mij niet het geval is, maar meer dan dat vertelt de Watch 4 en bijbehorende app me ook niet. Ook kan je met de Watch 4 je lichaamssamenstelling meten. Dan kom je onder andere te weten hoeveel lichaamsvet en skeletspier je hebt. Wederom leuk om te weten, maar daar stopt het ook.

Datzelfde gevoel had ik ook bij de mogelijkheid om m’n slaap te traceren. In de app krijg je details over hoe je exact geslapen hebt. Dat ik te weinig diepe slaap had en me daardoor meer moe zal voelen, kwam ik zo te weten in de Samsung Health-app, maar verdere inzichten kreeg ik niet tijdens mijn week met de Watch 4. Dit soort functies komen natuurlijk pas echt tot hun recht bij langdurig gebruik en zijn dus moeilijk uit te testen in een beperkte review als deze.

Ik kan je wel zeggen dat ik na een tijdje zou stoppen met slaapgegevens bijhouden. Ik moest de Samsung Galaxy Watch 4 namelijk om de twee dagen opladen. Dat is op zich oké, maar niet als je het horloge ‘s nachts wil dragen om je slaap bij te houden. Samsung had een soort van snellaadtechnologie moeten inbouwen, want dat de Watch 4 een uur aan de lader moet hangen, maakt het er niet beter op.

Foto: Samsung

Android-gebruikers die al jaren wachten op een degelijke smartwatch met alle nodige apps kunnen opgelucht ademhalen. De Samsung Galaxy 4 Watch heeft alles om de concurrentie aan te gaan met de Apple Watch. Vanaf een zeer schappelijke 269 euro heb je met de Watch 4 ideale metgezel voor je smartphone. Moest ik niet afwisselen tussen een iPhone en Android, zou ik het wel weten.

De Samsung Galaxy Watch 4 is vooruit te bestellen vanaf 269 euro bij Bol.com en bij Coolblue.

--

--