Xiaomi Mi 11 review: Dertiende in een dozijn

Puike hardware, software met werkpunten

Yorick Dupon
4 min readMay 31, 2021
Foto: Yorick Dupon

De Xiaomi Mi 11 moet de strijd aangaan met de flagships van de smartphonewereld, zoals de Samsung Galaxy S21. Het kan alvast uitpakken met een lagere basisprijs, maar is dat voldoende om te kiezen voor het minder bekende merk?

Specificaties Xiaomi Mi 11

Scherm: 6,81 inch (3200 x 1440 pixels) OLED, met 120 Hz ververssnelheid
Software: Android 11 met MIUI
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
RAM: 8 GB
Opslag: 256 GB
Camera (main): 108 MP hoofdcamera met f/1.85, 13 MP ultrabreedhoeklens met f/2.4 en 5 MP telelens met f/2.4
Camera (selfie): 20 MP met f/2.4
Batterij: 4600 mAh, met mogelijkheid tot draadloos opladen
Connectiviteit: WiFi 6, 5G, Bluetooth 5.2, NFC, GPS
Andere: USB 2.0 Type-C, dual nanoSIM
Adviesprijs: 800 euro

De redacteur testte de Xiaomi Mi 11 gedurende vier weken. Tandem Tech verdient een commissie aan de hand van de links naar webshops, maar dit heeft geen invloed op de inhoud van onze reviews.

Foto: Yorick Dupon

Deze Mi 11 is het eerste premium toestel van Xiaomi dat ik kan testen en toen ik het uit de doos haalde was m’n indruk meteen positief. De smartphone voelt namelijk aangenaam in de hand met dank aan de achterkant die fijn afgerond is en afgewerkt is met mat glas.

Het glas van het scherm is niet mat maar wel afgerond aan de zijkanten. Daar ben ik minder fan van. Een goede schermbeschermer installeren is namelijk onbegonnen werk. Over het scherm verder geen klachten. Met een ververssnelheid van maximum 120 Hz en een hoge resolutie zijn aan alle verwachtingen van een moderne smartphone voldaan. Animaties vloeien naar mijn gevoel wel minder vlot dan bijvoorbeeld bij een OnePlus 9 Pro, iets wat enkel aan de software kan liggen, maar daarover later meer.

Boven- en onderaan het frame van de Xiaomi Mi 11 vind je degelijke luidsprekers. Of de ‘Sound by Harman/Kardon’ ook daadwerkelijk het verschil heeft gemaakt is mij niet meteen duidelijk, maar de speakers zijn in ieder geval opvallend luid en van puike kwaliteit. Er is bovendien bovenaan het scherm ook nog een werkelijk minuscule luidspreker voor telefoongesprekken te vinden, en die werkt naar behoren.

Foto: Yorick Dupon

Achteraan de smartphone vind je naast de CE-markering en andere lelijke opschriften een heus smartphonecamera-gebergte, waarin de drie camera’s en flash te vinden zijn. De 108 megapixel hoofdcamera steekt daarbij opvallend hoog uit boven de rest van de achterkant van de Mi 11. Hierdoor kan ook het meegeleverde hoesje de lens niet beschermen. Dat lijkt me niet ideaal voor onhandige mensen.

Meer foto’s vind je hier.

Qua foto’s ben ik niet omver geblazen gedurende mijn test van de Xiaomi Mi 11. Ondanks de 108 megapixels merkte ik een gebrek aan scherpte wanneer ik de hoofdcamera in gebruik nam. Zeker wanneer het zonlicht aan de mindere kant is, valt de Mi 11 al snel tegen. Wanneer er daarentegen wel voldoende licht is, durft de camera bepaalde delen te helder in te kleuren waardoor sommige vlakken gewoonweg wit zijn. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat je de keuze hebt om ook gebruik te maken van een zoom- en ultrabreedhoeklens. De selfiecamera is weinig fantastisch, want tijdens videogesprekken houdt die de lichtbalans niet stabiel. Dat maakt het lastig om rustig een gesprek te voeren. Ook bij selfies mis ik scherpte in fotokwaliteit.

Foto: Yorick Dupon

Uiteindelijk komt de kwaliteit van foto’s voor een groot deel neer op software. Dat is waar het schoentje voor mij wringt bij de Xiaomi Mi 11. Bij goedkopere modellen kan ik accepteren dat niet alle animaties even vlot verlopen en zelfs dat er wat meer nutteloze apps vooraf zijn geïnstalleerd. Bij de Mi 11 kan dat voor mij niet door de beugel. De interpretatie van Android 11, MIUI genaamd, smaakt me ook niet meteen. Net zoals Huawei geeft Xiaomi een eigen draai aan het besturingssysteem, maar zonder het te verbeteren zoals Samsung dat doet. Het feit dat notificaties niet gegroepeerd worden, maar in een ellenlange lijst terechtkomen is voor mij frustrerend. Ook is het instellingenscherm verwarrend ingedeeld. Nu, MIUI heeft zijn fans en dat respecteer ik, maar mij overtuigt het niet.

Al bij al ben ik lichtelijk teleurgesteld door de Xiaomi Mi 11, maar dat ligt dan voornamelijk aan mijn hoge verwachtingen denk ik. Het echte probleem met deze smartphone is dat de Samsung Galaxy S21 en OnePlus 9 voor een gelijkaardige prijs een betere ervaring bieden, zeker op vlak van fotografie. De S21 biedt bovendien drie Android-upgrades aan, met daarnaast vier jaar aan veiligheidsupdates. Een belofte waaraan Xiaomi voorlopig niet kan tippen. Alles samen maakt dat de Xiaomi Mi 11 een moeilijke smartphone om aan te raden.

De Xiaomi Mi 11 is op het moment van schrijven te bestellen bij Coolblue voor 749 euro.

--

--